• Bobrowiecka 8 nominowana w konkursie ŻYCIE W ARCHITEKTURZE

Biurowiec Bobrowiecka 8 przeszedł do kolejnego etapu IX edycji konkursu ŻYCIE W ARCHITEKTURZE! Budynek został wyróżniony w kategorii „Najlepszy Obiekt Komercyjny w Polsce w latach 2015-2019” i znalazł się wśród 21 nominowanych realizacji. W tym roku odbywa się już IX edycji konkursu, który uznawany jest za jedno z najważniejszych wydarzeń w branży architektonicznej.

– Cieszę się bardzo, że budynek Bobrowiecka 8 został doceniany po raz kolejny i zakwalifikował się do kolejnego etapu konkursu. Biurowiec wyróżnia na rynku nie tylko architektura i rozwiązania techniczne. Jest to także wyjątkowa galeria sztuki, doceniana codziennie przez wiele odwiedzających ją osób – powiedział Dariusz Sokołowski, Prezes Zarządu Spectra Development.

Bobrowiecka 8 została nominowana do nagrody na „Najlepszy Obiekt Komercyjny w Polsce w latach 2015-2019”. Konkurs „ŻYCIE W ARCHITEKTURZE” organizowany jest już po raz IX przez redakcję miesięcznika „Architektura-murator”. Celem konkursu jest promocja dobrej architektury miejskiej ostatnich lat oraz zwrócenie uwagi architektów na rolę i znaczenie architektury w życiu aglomeracji miejskich. W IX edycji ŻYCIA W ARCHITEKTURZE Jury przyzna nagrody w siedmiu kategoriach: Najlepszy Obiekt Użyteczności Publicznej, Najlepszy Obiekt Komercyjny, Najlepszy Budynek Wielorodzinny, Najlepszy Budynek Jednorodzinny, Najlepsza Przestrzeń Publiczna, Najlepszy Obiekt Projektowany dla Klimatu i Najlepszy Obiekt Odpowiedzialny Społecznie. Swojego faworyta wskażą również internauci w plebiscycie na Ulubieńca Polski, który wystartuje 12 października br.

Bobrowiecka 8 to 25 000 mkw. powierzchni biurowo-usługowej klasy A, która została skomercjalizowana już w blisko 100%. Wśród najemców powierzchni biurowej i usługowej znajdują się:
    Barilla Poland, CEDC International, Centrum Medyczne Gamma, Chimney Poland, Grupa Danone, Grupa ENGIE, Evernex Polska, Future Electronics Polska, Green Caffè Nero, kancelaria Hoogells Oleksiewicz Sznyrowska,  Olimp, OmniChip, ONE House, Spółki Polpharma i Polpharma Biologics, Roche Diagnostics Polska, Smart Jet, Synergio Group, klub fitness Zdrofit. Biurowiec oferuje najemcom liczne udogodnienia, jak doskonała lokalizacja i łatwy dojazd, 501 miejsc parkingowych w dwupoziomowej hali garażowej, stojaki na rowery i prysznice dla cyklistów. Inwestycję, która została oddana do użytku w październiku 2017 r. Spectra Development zrealizowała w zaledwie 18 miesięcy. Generalnym wykonawcą była firma Hochtief Polska.

Biurowiec o ponadczasowej architekturze wyróżniają zaawansowane rozwiązania technologiczne, które gwarantują najwyższy komfort pracy. Inwestycja wraz z sąsiednimi budynkami – biurowym Bobrowiecka 6 oraz apartamentowcem Bobrowiecka 10 – wchodzi w skład zespołu urbanistycznego zaprojektowanego przez pracownię JEMS Architekci, który spełnia założenia pomysłodawcy tworząc wizualnie atrakcyjną, funkcjonalną i pełną przestrzeni tkankę miejską wprowadzającą nową jakość w dzielnicy. Bobrowiecka 8 to architektoniczna perła Dolnego Mokotowa, którą na rynku stołecznych nieruchomości komercyjnych wyróżnia unikatowa obecność sztuki. Zgodnie z autorską koncepcją kultury wpisanej w przestrzeń, we współpracy z Fundacją Rodziny Staraków w biurowcu prezentowana jest twórczość młodych polskich artystów.

Biurowiec znajduje się przy wjeździe na trasę Mostu Siekierkowskiego, dzięki czemu charakteryzuje go doskonałe połączenie ze wszystkimi dzielnicami Warszawy. Bobrowiecka 8 powstała zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju, certyfikacją BREEAM i systemem modelowania budynku BIM.